SISTEME FOTOVOLTAICE REZIDENȚIALE

Sistemele fotovoltaice rezidențiale sunt cel mai simplu tip de sistem fotovoltaic și pot fi găsite în diferite variante, totuși, cel mai simplu și economic tip de sisteme rezidențiale de astăzi sunt oferite în configurații conectate la rețea sau On-grid. Termenul On-grid înseamnă că sistemul fotovoltaic pentru locuința dumneavoastră va trebui să fie conectat, la fel ca orice alt aparat de casă, la tabloul dumneavoastră electric principal, sau, în esență, la rețeaua furnizorului dumneavoastră de electricitate pentru a funcționa.

Există și alte tipuri de sisteme fotovoltaice rezidențiale disponibile pe piață astăzi, precum sistemele fotovoltaice hibride, care includ un sistem de stocare pe baterii pentru cazurile în care se întrerupe alimentarea cu energie, acestea fiind un pic mai complexe în ceea ce privește funcționarea.

Este energia solară potrivită pentru mine?

Energia solară este cea mai promițătoare tehnologie de energie regenerabilă și are un istoric de creștere constant și dovedit pe parcursul ultimului deceniu din acest secol. Indiferent dacă doriți să vă reduceți factura la electricitate, să creșteți valoarea proprietății sau să contribuiți la următoarele generații prin reducerea amprentei de carbon, energia solară este alegerea potrivită pentru dumneavoastră. Ca idee generală, sistemele fotovoltaice rezidențiale se pot amortiza de obicei în mai puțin de 5 ani, ceea ce înseamnă mulți ani de facturi la electricitate reduse sau inexistente. Există puține investiții cu risc scăzut pe piață astăzi la fel de bune ca energia solară.

Cum funcționează sistemele fotovoltaice rezidențiale?

Scopul principal al unui sistem fotovoltaic rezidențial este de a genera electricitate prin conversia energiei solare (energia colectată în timpul perioadelor de lumină naturală) în electroni. Deși pare o conversie simplă, aceasta va determina cantitatea de energie/putere pe care un sistem fotovoltaic o poate genera pe parcursul duratei sale așteptate de viață.

Energia convertită de modulele fotovoltaice, ca prim pas, produce curent continuu (electricitate DC) care curge prin circuitul DC și este transformat, convertit sau inversat, (ca al doilea pas) în curent alternativ (electricitate AC). Acest proces de conversie este efectuat de un invertor solar care este compatibil cu sistemul electric sau cu sursa de alimentare a aparatelor electrice din locuință. Întreg procesul se realizează fără părți mecanice sau mobile.

Electricitatea generată de un sistem fotovoltaic on-grid poate fi folosită fie pentru auto-consum, fie poate fi trimisă înapoi în rețea în perioadele în care consumul de electricitate al locuinței este scăzut. Întoarcerea electricității înapoi către rețeaua electrică se bazează pe permisiunile și posibilitățile de conectare la rețea oferite de furnizorul dumneavoastră de electricitate.

Schema unui sistem fotovoltaic rezidențial

Câtă electricitate poate genera sistemul meu fotovoltaic rezidențial?

Câtă electricitate poate genera sistemul meu fotovoltaic rezidențial?

Aceast lucru va depinde de următoarele criterii:

  • Dimensiunea sistemului fotovoltaic
  • Cantitatea de ore de soare pe parcursul anului (Irradiance)
  • Condițiile optime de instalare

Ca exemplu, se poate folosi o ecuație foarte simplă, însă, vă rugăm să rețineți că aceasta este doar în scop estimativ.

Producția medie ZILNICĂ a sistemului fotovoltaic în kWh

(4 ore de vârf de soare/zi) x (dimensiunea sistemului fotovoltaic în kW) x (factorul de derating al sistemului 0.85) = producție kWh/zi

 

Producția medie ANUALĂ a sistemului fotovoltaic în kWh

(1460 ore de vârf de soare/an) x (dimensiunea sistemului fotovoltaic în kW) x (factorul de derating al sistemului 0.85) = producție kWh/an

Care sunt componentele principale ale sistemelor fotovoltaice rezidențiale on-grid?

Componentele unui sistem fotovoltaic rezidențial în ordinea conexiunii electrice

Sistemul fotovoltaic on-grid include următoarele componente:

  • modulele fotovoltaice (dispozitiv de conversie a puterii)
  • invertorul (sursa de transformare și punctul principal de interfață între curenții DC și AC)
  • suporturi de montare (asigură fixarea mecanică a modulelor fotovoltaice pe acoperișuri)
  • cabluri (conductoare necesare pentru interconectarea componentelor sistemului fotovoltaic)
  • izolatoare de siguranță sau decuplare (dispozitive de protecție generală pentru izolarea sistemului fotovoltaic)
  • accesorii hardware/software suplimentare (dispozitive de monitorizare, platforme, stații meteo, etc)

Care este durata de viață a unui sistem fotovoltaic?

Modulele fotovoltaice sunt componenta principală a unui sistem fotovoltaic și includ o garanție de producție de energie de 25 de ani. Asta înseamnă că sistemul dumneavoastră poate dura cel puțin 25 de ani după instalare. Cu toate acestea, alte componente ale sistemului, precum invertoarele, conductoarele și sistemele de montare, uneori vor trebui să fie înlocuite sau întreținute pe parcursul duratei de viață a sistemului. Invertoarele oferă de obicei garanții de la 5 la 20 de ani, sistemele de montare fotovoltaice sau suporturile, în funcție de producător, includ garanții de 10 ani sau mai mult, la fel și pentru alte componente.

Cât de costisitor este un sistem fotovoltaic?

Prețurile modulelor fotovoltaice continuă să indice un trend de scădere a costurilor pe piață, ceea ce le face mai accesibile de la an la an. Totuși, prețul unui sistem fotovoltaic va depinde nu numai de marca și tehnologia componentelor selectate pentru sistem, dar și de alți factori care trebuie luați în considerare pentru instalarea acestora.

Costul total al unui sistem fotovoltaic va fi determinat de următoarele aspecte:

  • dimensiunea sistemului fotovoltaic (kW)
  • componentele sistemului fotovoltaic
  • costurile de muncă pentru instalare
  • costurile materialelor de instalare
  • costurile de transport al materialelor
  • costurile administrative

În funcție de politicile energetice locale, unii furnizori de servicii electrice sau anumite state oferă utilizatorilor de sisteme fotovoltaice stimulente care vor reduce costurile totale ale unui sistem fotovoltaic.

AVANTAJELE UNUI SISTEM FOTOVOLTAIC REZIDENȚIAL

Cererea de sisteme fotovoltaice solare pentru aplicații rezidențiale a crescut de asemenea și datorită unui număr de factori diferiți, stimulente și beneficii. Investind în această tehnologie, veți avea următoarele beneficii:

Economisiți bani pe facturile de electricitate

Beneficiile financiare ale trecerii la sistemele fotovoltaice solare nu pot deveni imediat evidente după instalare, dar cu siguranță veți vedea diferența în câteva luni din momentul când începeți să le utilizați. Instalarea acestei tehnologii în locuința dumneavoastră poate reduce semnificativ facturile de energie, iar având în vedere faptul că prețurile mărfurilor și ale altor produse sunt întotdeauna imprevizibile, aveți liniștea faptului că facturile dumneavoastră de energie sunt sub control.

O sursă de energie de încredere

Știați că cantitatea de energie solară care ajunge pe pământ în fiecare zi este mai mare decât cantitatea tuturor surselor de energie de pe planetă? Experții în energie au stabilit faptul că energia solară, ca sursă de energie este mai mult decât suficientă pentru a satisface toate nevoile energetice ale lumii. Sistemele fotovoltaice solare sunt mai fiabile decât energia electrică comercială de la companiile de utilități care se confruntă adesea cu întreruperi și perturbări ale furnizării de energie electrică.

.

Necesită întreținere redusă

Odată ce sistemele fotovoltaice sunt instalate, le puteți lăsa așa cum sunt. Pe lângă faptul că sistemele fotovoltaice sunt ușor de instalat, acestea nu necesită proceduri riguroase de întreținere pentru a le menține funcționale. Ele pot converti energia solară și produce electricitate timp de mulți ani (modulele solare au capacitatea de a produce energie pentru până la 100 de ani în condiții potrivite). În acest sens vă recomandăm să țineți cont de certificările produselor achiziționate și de reputația companiei producătoare.

Utilizați electricitatea gratuit

Sistemele fotovoltaice solare pot produce electricitate fără a folosi combustibil fosil. În schimb, folosesc energia solară de la soare, care este complet regenerabilă – și 100% gratuită.

Sursă de energie prietenoasă cu mediul

Sistemele fotovoltaice sunt o sursă de energie atractivă pentru consumatorii conștienți de importanța protejării mediului înconjurător. Acestea sunt în prezent cel mai rentabil sistem de energie regenerabilă din lume care nu afectează negativ ecosistemul prin emiterea de poluanți nocivi.

Accesibile pentru aproape toată lumea

Un alt aspect grozav despre sistemele fotovoltaice solare este faptul că oferă electricitate gratuită (odată achiziționate) utilizatorului până când sistemul încetează să funcționeze. Ele pot fi instalate în zone îndepărtate unde utilitățile electrice nu sunt disponibile, atât în apropierea rețelelor electrice cât și în afara acestora.